Els Janssens
SHINING LIFE
Wat is hooggevoeligheid

De Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron was één van de eersten die onderzoek deed naar hoogsensitiviteit. Zij ontwikkelde een test die een goede identificatie geeft of je al dan niet hoogsensitief bent. Deze test kan je op internet vinden.

Heel belangrijk is dat het geen ziekte is, maar een karaktereigenschap. Een heel mooie eigenschap die eventueel heel lastig kan zijn als je er niet mee kan omgaan.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.
Wat is er zo bijzonder!
Ongeveer 20% van de bevolking is HSP (high sensitive person). De eigenschap hooggevoeligheid berust op een hoog sensitief zenuwstelsel. Zenuwen en zintuigen vangen subtiele signalen op die in de hersenen verwerkt worden. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnen komen van de prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoeligen anders dan bij de meeste mensen.
De informatie verwerking bij HSP’s werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde mens. Hooggevoeligen hebben daarmee niet zo zeer betere zintuigen, maar ze verwerken hun zintuiglijke indrukken complexer.
Net als bij autistische mensen is de waarneming soms zo intens en krachtig dat het onprettig en pijnlijk wordt.
Een HSP heeft dus veel meer behoefte aan rust om al die intense prikkels (zowel interne als externe) te verwerken. Vaak geraken ze dan ook overprikkeld. Hierdoor kunnen ze onzeker worden, prikkelbaar, uitvallen, terugtrekken, … . HSP beleven ook alles intens zowel de pieken als de dalen. Ze kunnen intens genieten maar ook heel intens verdriet voelen. Hooggevoeligheid begint meestal met het gevoel anders te zijn dan anderen, vaak al sinds hun kindertijd. Ze voelen zich een buitenbeentje en ze gaan zich dan aanpassen aan de maatschappij en gaan helemaal weg van hun authentieke zelf.
Of ze zetten een muur rondom zich waar moeilijk door te komen is. Hierdoor komen ze vaak in de problemen terecht.

Hooggevoelig, wat nu?
Vaak voelt hooggevoeligheid aan als een zware last. Maar als je je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen en hanteren. Als je effectiever leert omgaan met jezelf, met je energie en met je omgeving, dan kan het een mooie gave zijn.
Graag wil ik jou hierin begeleiden (zie life coaching).
Leven in plaats van overleven. Ik ben zelf hooggevoelig en spreek uit ervaring.

Herkenbaar voor jou?
Snel overprikkeld geraken en moe - Alles zien en horen - Vlug afgeleid in drukke omgeving - Veel behoefte aan rust - Veel behoefte aan tijd voor zichzelf - Verontwaardiging over onrecht en onechtheid - Zoeken naar zingeving, ware zin van het leven, bewust leven - Gevoel van anders te zijn, een buitenbeentje - Een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld - Continu nieuwe dingen willen leren - Uitdagingen nodig - Emotioneel intens, heel gelukkig – heel down - Onuitgesproken conflicten waarnemen - Anderen sterk aanvoelen, empatisch - Door veel dingen diep geraakt zijn - Gewetensvol, plichtsbewust - Alert - Trouw, loyaal - Intens leven - Sterk ontwikkelde intuitie - Goed aanvoelen wat klopt voor jou en wat niet

Dit zijn enkele typische kenmerken van hooggevoeligheid.