Shining Life
Welkom
Wie ben ik
Hooggevoeligheid
Tarieven
Contact

Shiatsu massage
Life-Coaching
Wandelcoaching
Voice dialogue
Chakra healing massage
Voetreflexologie
Reiki
Stoelmassage
Natuurcoaching
Workshops
Themawandelingen in de natuur
Nieuwsbrief
workshop hooggevoeligheid
Wat is hooggevoeligheid
Herkenbaar voor jou
Hooggevoeligheid, wat nu
Folder hooggevoeligheid
hooggevoeligheid Antwerpen

Hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid?

De Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron was één van de eersten die onderzoek deed naar hoogsensitiviteit. Zij ontwikkelde een test die een goede identificatie geeft of je al dan niet hoogsensitief bent. Deze test kan je op internet vinden. Heel belangrijk is dat het geen ziekte is, maar een “karaktereigenschap”. Een heel mooie eigenschap die eventueel heel lastig kan zijn als je er niet mee kan omgaan.

Hooggevoeligheid is aangeboren en dus genetisch bepaald. Ongeveer 20% van de bevolking is HSP (high sensitive person). De eigenschap hooggevoeligheid berust op een hoog sensitief zenuwstelsel. Zenuwen en zintuigen vangen subtiele signalen op die in de hersenen verwerkt worden. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnen komen van de prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoeligen anders dan bij de meeste mensen. De informatie verwerking bij HSP’s werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde mens. Hooggevoeligen hebben daarmee niet zo zeer betere zintuigen, maar ze verwerken hun zintuiglijke indrukken complexer. Net als bij autistische mensen is de waarneming soms zo intens en krachtig dat het onprettig en pijnlijk wordt.

Een HSP heeft dus veel meer behoefte aan rust om al die intense prikkels (zowel interne als externe) te verwerken. Vaak geraken ze dan ook overprikkeld. Hierdoor kunnen ze onzeker worden, prikkelbaar, uitvallen, terugtrekken, … . HSP beleven ook alles intens zowel de pieken als de dalen. Ze kunnen intens genieten maar ook heel intens verdriet voelen. Hooggevoeligheid begint meestal met het gevoel anders te zijn dan anderen, vaak al sinds hun kindertijd. Ze voelen zich een buitenbeentje en ze gaan zich dan aanpassen aan de maatschappij en gaan helemaal weg van hun authentieke zelf. Of ze zetten een muur rondom zich waar moeilijk door te komen is. Hierdoor komen ze vaak in de problemen terecht.

Herkenbaar voor jou?

Hooggevoelig, wat nu?

Vaak voelt hooggevoeligheid aan als een zware last. Maar als je je “eigen gebruiksaanwijzing” leert kennen en hanteren. Als je effectiever leert omgaan met jezelf, met je energie en met je omgeving dan kan het een mooie gave zijn.

Ben je benieuwd hoe je dat doet, dan is de workshop “Hooggevoeligheid als kracht, van overleven naar leven” zeker iets voor jou. We gaan heel praktisch gericht werken zodat je er echt mee aan de slag kan in het dagelijkse leven.

Ook individuele coaching is mogelijk.

Ik ben zelf hooggevoelig en spreek uit ervaring.

Shining Life  |  Els Janssens  |  Pastoor Wuytsstraat 63  |  2400 MOL (SLUIS)  |  +32 (0)14 37 06 67  |